Jarlahuset - Kv Provisorn

Jarlahuset är ett unikt ROT-projekt där en tidstypisk 60-tals byggnad har genomgått en omfattande ombyggnation. Resultatet är ett ljust och modernt kontorshus med en enastående innergårdsfasad, utformad likt en glasvas. 

Takvåningsfasaden är utförd med ett speciellt screentryck i en gradient för att smälta in bland de kulturklassade fasaderna. Den prefabricerade limmade konstruktionen består av våningshöga glas – helt utan synliga profiler. Infästning till bjälklagskant döljs av färgavstämda fasadglas, med samma reflektion i ytterglas som i de genomsiktliga delarna.

Projektet visar att det är möjligt att bygga en miljö- och energismart structural glazing fasad – utan att kompromissa med låga u-värden, välfungerande solavskärmning, säkerhet och ljudprestanda.

Hyresgästen attraherades av den lekfulla utformningen och har haft idéer om att projicera simmande hajar inne i Stockholms mest dolda ”fishtank”. Projektet belönades med det prestigefyllda ROT-priset 2013 samt Glaspriset 2014.

ArkitektAros Arkitekter AB
BeställareProbitas AB
GeneralentreprenörNCC Sverige AB
Byggår 2012
SystemFG LightWall
KontaktpersonLars Bengtsson