ABBA The Museum

ABBA-museets nya glasade eventdel stod klar i maj 2016, inför kommande Eurovision Song Contest som arrangerades i Stockholm samma år. Arkitekternas vision var ett orangeri med mycket grönska och naturnära material såsom stål, läder och naturträ, vilka skulle patineras i miljön. 

Den största utmaningen var den osedvanligt korta projekttiden. Under några intensiva månader projekterade vi glashuset i nära samarbete med Pop-House och Tengbom Arkitekter.

Den glasade byggnaden bestod av ett flytande tätt tak, omgärdat av ett baklutande glastak som på två sidor anslöt till helglasade fasadpartier. Glashuset konstruerades helt utan bärande stålstomme eller profilsystem, för att fasader och tak skulle vara så transparenta som möjligt. Detta förverkligades genom FG Lightwall structural-glazing-system, där glasen limmas till stålbalkarna, och ansluts med rostfria beslag.

ArkitektTengbom
BeställarePophouse Property AB
Generalentreprenör
Byggår 2016
SystemFG Special Bärande glasbalkar, SP 5700
KontaktpersonAnders Summanen